Kalevan kisat och tidigare

Sedan sist -

Maj: Återvänder från Portugallägret i god form. Åker och vänder i Groningen före jag fortsätter till Vierumäki och terräng-fm. Det blir en 14e plats individuellt och lagguld tillsammans med Camilla Richardsson och Jannica Granbacka på damer 6km. Den 12e maj öppnar jag bansäsongen med personbästat 9.57 på 3000m på ett track meeting i Utrecht. Bra början! Sträcker vaden ordentligt 4 dagar senare på en intervallträning och det blir tre veckors alternativträning istället för tävlingar i Belgien.

Juni: Rehabiliterar vaden och bygger upp kilometrarna igen. Återvänder till Finland och öppnar tävlingssäsongen i Finland med långdistanskarnevalen i Jämsä.

Juli: Elittävlingar i Joensuu och Lapinlahti. Resultaten är klart sämre än i maj, någonting man eventuellt kunde förvänta sig för perioden just efter rehaben, men inte längre vid det här laget. Vi jobbar vidare mot Kalevan kisat, där det blir en 5:e plats på 3000m hinder. Söndagen funkar varken benen eller orken och jag stiger av på 5000m. Är ordentligt frustrerad över vart formen kan ha blåst bort. En försiktig gissning är ändå att tillskriva en del av prestationsbortfallet min pollenallergi, som jag har haft problem med flera tidigare år. Vi gör upp en ny plan mot sensommaren.


Bild från Kalevan kisat, 3000m hinder. Sluttiden blev 10.52. Bild: Tero Siivola

Augusti: Ett par veckors grundträning väntar efter FM-tävlingarna, med hopp om att hitta formen till slutet av sommaren. Tävlingskalendern skall ännu preciseras med undantag av SFI-mästerskapen i mitten av augusti.

Vi återkommer!

Publicerat i Okategoriserade

Portugalläger

Har snart avverkat två lyckade träningsveckor i Monte Gordo, Portugal tillsammans med Team4Mijl och SFI. Har dragit några riktigt bra banträningar såväl som en betydande mängd, även om man nog börjar känna av det såhär mot slutet av lägret. T.ex gårdagens 3*1000m+1*600m (3.10-3.08-3.10-1.48)/5′ vittnar om att även tävlingsfarterna börjar lossna ur benen…

Första bantävlingen kommer att bli en 3000m i Utrecht 12.5. Före det kommer jag dock att göra en avstickare till Vierumäki och Terräng-FM, där 6km står på programmet för damerna på söndag. Har ingen tillförlitlig förutspåelse för hur långt min form räcker på 6km i terräng men det gäller att ge allt i alla fall, då varje placering räknas i lagtävlingen! Enligt hörsägen är mina lagkamrater Camilla (Richardsson) och Jannica (Granbacka) i bra form så vi får se hur långt det räcker för oss.

10*600m på programmet förra veckan, mer än hälften av teamet fångat på samma bild.

Publicerat i Okategoriserade

5000m Steenwijk

Förhandsöppnade idag bansäsongen med 17.38,92 på 5000m. Tävlingen fungerade som en träningstävling för största delen av teamet, och jag fick löpa efter en av våra yngre tränare precis hela loppet eftersom det var arrangerat med personliga harar dessutom. Tiden är personbästa och det känns ju väldigt, väldigt skönt att ha svart på vitt att jag är mer än bra på gång inför säsongen.
Resultat: https://www.atletiek.nu/wedstrijd/startlijst/123681/78/

Publicerat i Okategoriserade

Vårrapport

Ett sammandrag på senaste tidens förehavanden:

11.2 Vienna Indoor Gala, Wien, 3000m 10.19,88
4.3 Nacht van Groningen, Groningen, 5km stadsmiljö 18.15
11.3 NSK Indoor, Apeldoorn, 3000m 10.14,07

Har varit frisk och skadefri och kunnat leverera väldigt stabilt på träningarna de senaste månaderna. Nästa helg, 1.4, kör alla förutom sprintrarna i teamet ett träningslopp utomhus på bana, 5000m. Även om mitt PB på 5000m består av ett dåligt lopp från FM 2014, kan jag för första gången på en tid kan jag säga att jag siktar på personbästa…

En bild från tisdagens träning, 7*1200m med 200m joggpaus, 3.42min/km-tempo.
Grundträning är fortfarande i fokus, och då tränar vi så mycket som möjligt tillsammans, allt från 800m-löpare till marathon. På bilden har vi Ellen (1500-5000m), jag (1500-3000m), Suzanne (800m) och Tijje (3000-5000m). Utanför bilden ännu en 800m-löperska och en marathondam. Små individuella anpassningar till träningar i denna stil görs i form av antalet upprepningar eller genom att anpassa pausen till att jogga tvärs över gräset istället för fulla 200m.

Publicerat i Okategoriserade

Hallsäsong

Efter ett väl spenderat jullov i Vasa med en vecka i Lappland och SFI-läger har formen, med undagtag från en förkylning i början av januari, gått stadigt uppåt. Vi har avvaktat länge med beslut om tävlingar under hallsäsongen, men på basis av de senaste veckornas träningar har vi beslutat att inleda en kort hallsäsong nästa helg. Loppet blir 3000m i Wien, Vienna Indoor Gala. Skulle nog ha dugit med något närmare också men det finns inte tillgängligt i och med att de håller Holländska hallmästerskapen samma helg. På basis av resultatet tar vi beslut om hall-FM i Jyväskylä. Ser hur som helst fram emot att köra en riktig tävling igen!

Det har ju hållits skid-FM i Keuruu också senaste helgen. Hamnade tydligen med på ett hörn bredvid prispallen trots frånvaro! Bild: Christoffer Lindvall, vars skidor huserar i förgrunden. Roligt att följa med fina prestationer även på avstånd.

Publicerat i Okategoriserade

Sikte mot Vasa

Hej!

Träningen har flytit på bra på sistone. En stor del av Team4Mijl håller läger på Lanzarote för tillfället, men beslöt att minimera resandet och inte åka på läger utomlands före julen eftersom förhållandena är rätt bra i Groningen för tillfället. Vi har haft mestadels 5-8 grader och bara vägar så det är absolut inget att klaga på. Idag löpte jag ett litet landsvägslopp á 5km i en by lite utanför Groningen. Ville få en liten försmak för de större terräng/banlopp som vi planerar att genomföra senare under vintern. Sluttiden blev 18.30 med progressiv löpning, men var sist och slutligen nog alltför fräsh i mål, så finns mera att ta av. Det går framåt.

Närmast i framtiden åker jag till Vasa onsdagen 21.12. Där kommer jag att fira jul, spendera en vecka i Lappland och högst antagligen delta i SFI-lägret 6-8.1.

Höstträning

Hej!

Tävlingssäsongen lyfte aldrig, var en besvikelse rakt igenom och jag valde att avsluta säsongen efter FM, Kalevan kisat, där jag slutade på en sjätte plats på 3000m hinder. Efter noggrannt övervägande tog jag på tränare Eddy Kiemels inrådan en hel månad paus för att låta kroppen återhämta sig efter körtelfeberrundan.

Efter att ha återvänt till Nederländerna återupptog jag träningen (försiktigare än om jag själv hade fått bestämma), men vid dethär laget har jag rätt bra flyt på allting. Ligger just nu på 8 pass/vecka, varav 2-3 intervallpass, 2 styrkepass och resten distans. Återhämtningen fungerar dock på ett helt annat sätt än den någonsin gjorde de senaste 8 månaderna, och mitt största problem är att bestämma vart jag bör åka på träningsläger till vintern… Så är försiktigt optimistisk. :)

Nedan en länk till teamets twittersida, finns en hel del där relaterat till träning och tävling!

https://twitter.com/team4mijl

 

 

 

Publicerat i Okategoriserade

Säsongen öppnad och tävlingsplan

Säsongsöppningen tog vid i Lokeren, Belgien i söndags med en engelsk mil. Efter magsjukan hade jag tänkt ställa upp på ett tretusenmeterslopp i Zwolle en halv vecka senare, men fick tänka om då benen var rätt spaghettilika ännu ett par dagar efter. Jag sprang alltså en engelsk mil, 1609m, i Grand Prix Stad Lokeren. Återhämtningen har fortsättningsvis varit rätt dålig de senaste månaderna vilket har bromsat möjligheterna att köra hårda pass med täta mellanrum. Därför hade jag gärna förberett mig inför säsongen ännu en månad med endast träning, men detta är inte möjligt då de finska mästerskapen tar plats redan om 2,5 vecka. Resultatet 5.09 (ca 3.12min/km) är inte en bra tid, men det är något att jobba ifrån och det är ändå skönt att vara ute på tävlingsbanan igen. Första kilometern av loppet var också rätt okej, ca. 3.06, men tydligen hade kroppen ingen aning om hur den skulle hantera mjölksyrechocken på slutet och sista varvet gick så långsamt som 81s… hehe.

Tävlingsplaneringen är spikad fram till Kalevaspelen och den ser ut som följande:
9.7 3000m Emmeloord
16-17.7 SFIM, 800m eller 3000m
24.7 Kalevan kisat 3000m hinder

Innan jag reser till Finland 12.7 så skall jag ännu njuta av att se europatoppen tävla på plats i Amsterdam.

Publicerat i Okategoriserade

Ny tävlingsplan

P.g.a. en plötslig spysjuka kunde jag inte ställa upp i 3000m-loppet i Utrecht i fredags. Har ändå återhämtat mig snabbt så det blir samma distans i en mindre tävling i Zwolle på onsdag. Resten av tävlingskalendern måste också justeras något och återkommer då ändringarna spikats.

Publicerat i Okategoriserade

Inför säsongen

Hej!

Under körtelfebervändan satte vi upp en gradvis uppbyggande plan med sikte på att börja tävla i månadsskiftet Juni-Juli. Denna har innehållit både träningsmål, ”friskhetsmål” som t.ex. morgonpuls <55 och konkreta resultatmål.
Hittills kan jag säga att även om återhämtningen (fortfarande!) kan vara delvis oregelbunder/oförutsägbar så håller jag i princip schemat. Tävlingsstarten är planerad till 24.6, med ett 3000m i Utrecht här i Nederländerna. Ett realistiskt mål är att ligga omkring 10.00min där, för att sedan ännu ha en månad på mig att höja formen inför Kalevan Kisat. Huvudmålet denna säsong blir att slå mina egna egna personbästan – kan låta långtråkigt, men eftersom jag är inte längre kan tävla i U23-klassen och efter vinterns bataljer är det inte heller realistiskt att kvalificera sig till EM – känns det som det mest långsiktiga och viktiga.

De senaste veckorna har jag har hunnit med ett lyckat två veckors läger i Portugal, och lite känna smaken av en nummerlapp på bröstet igen – efter att ha deltagit i ett 5km stadslopp här i Groningen. Iden var att löpa fartuthållighetsnivå, och resultatet på 18.45 och första pris smakade inte helt fel under omständigheterna. Nedan två bilder från eventet – de olika distanserna på 5, 10 eller 21km lockade ett par tusen deltagare.

Start nacht van groningen

Starten - kanske på halvmaran?

Prispallen

Prispallen

Publicerat i Okategoriserade