20:e plats nödvändigt för att överskrida nyhetströskeln?

Senaste helg avgjordes finska mästerskapen i längdskidåkning i Kontiolahti. Tävlingsprogrammet för herrar bestod av 10km i fri stil på fredag, stafett på lördag och 30km klassiskt med masstart på söndag. Personligen stod jag över fredagens lopp för att satsa på stafetten och 30-kilometers tävlingen istället. Stafetten gick ”ok” både individuellt och som laginsats. Hade den åttonde snabbaste åktiden på andrasträckan och laget landade på en nionde plats efter att ha blivit åttonde i fjol. Alla i laget gjorde en jämn insats och får bara konstatera att det bildats några topplag till inför den här säsongen.

Till er som har till vana att (bara) informera er om helgernas tävlingsresultat genom att läsa Vasabladet kan jag meddela att jag gjorde ett hyfsat lopp i söndagens tävling. Tydligen räcker spaltutrymmet inte till i lokaltidningen för att nämna att en lokal åkare som representerar en lokal förening blev 23:e (21:e om man plockar bort två ester som också deltog i tävlingen). Även fastän den stora massan kanske inte höjer på ögonbrynen för en sådan placering och jag också själv anser att jag inte får lön för mödan i och med en sån placering, så är det ändå så pass bra att man borde erkännas som en elitskidåkare. Det var trots allt 104 startande i tävlingen och de trettio främsta får poäng i finska cupen. I damklassen räckte det tydligen med att en nykarlebyåkare blev 22:a (står felaktigt 20:e i Vasabladets artikel) för att det skall omnämnas. Helt rätt att lyfta fram en sådan fin prestation för en åkare som tangerar lokaltidningens verksamhetsområde men borde det inte då också innebära att man nämner en 23:e plats i herrklassen, då åkaren som sagt både bor på  samma ort som tidningens huvudkontor och skidar för en förening som i högsta grad har betydelse för nyhetsintresset? Tidsdifferensen till segraren var dessutom ungefär den samma, trots att sträckan var dubbelt längre. Av de sex idrottare som nämndes i reportaget från söndagens tävling, och som hade placeringarna 7 till 22, är det bara en som bor i Vasa och ingen av dem representerar en vasa- eller korsholmsförening. Nu finns därför en tendens att det endast är de samma ”erkända” skidåkarna och föreningarna som får uppmärksamhet, oavsett prestation, och därför blir det svårt för såna som jag att hålla på med idrotten, trots att värdet på prestationen är minst lika bra.

Resultaten hittar ni på: http://www.biathlon-kontiolahti.fi/smhiihdot2017/kilpailijat_tulokset.html

Nåjo, det var dagens åsiktsyttrande. Ännu är det en tävlingshelg kvar där det skidas stafett (3*7,5km fristil) i finska cupen och  FM på sträckan 50km fristil med intervallstart. Tävlingarna avgörs i Ylitornio så blir långa resor under slutet av tävlingssäsongen.