Kallt men snöfattigt Muonio

Hejsan! Sitter för tillfället i stugan och tar det lugnt på min viloförmiddag. Försöker hålla ett öga på onlineresultaten från Oloksen tykkikisat och det andra ögat på skoluppgifter. Träningsskidorna ska även vallas om idag och tävlingsskidorna ska förberedas för eftermiddagens testning.

Här har vi haft det mellan -10 och -17 hela veckan (sedan lördagen då vi kom), och endast ca 4cm snö på marken! Som tur finns det ett ordentligt 5km spår i Olos som vi skidar på. Det spåret är för övrigt ganska tung så jag hoppas att det kommer tillräckligt med natursnö så man kan skida runt berget (ca 11km) så blir inte belastningen så tung varje pass. För tillfället snöar det lätt och sprinten håller som sagt på. Kowalczyk snabbaste dam i tidskörningen och Ari Luusua i herrklassen. Finalerna börjar kl 1.

Imorgon drar jag igång min tävlingssäsong med 5km klassiskt i damklassen. Jag deltar även på söndag i 10km skate. Lite nervöst, roligt och spännande, det är känslan. Dock är det en bra start och alltid bra träning. Fortsättning följer…

Igår fick jag svar av läkare Hakkarainen på vad jag felar. Enligt hans slutsats så 1. har jag så stora tonsiller så det fastnar lätt bakterier i dess gropar och bidrar till kronisk inflammation. Han rekommenderade att jag skulle operera bort dem till våren. 2. Efter ett par slängar av twar och flera andra infektioner så har mina luftrör tappat sin förmåga att stöta bort dåliga partiklar som kommer genom inandningsluften. Vanligtvis så fastnar dessa partiklar på flimmerhår som vi har i luftrörsväggarna och dessa hår så ”masserar” partiklarna uppåt tills vi hostar eller harklar upp dem. Men i mina luftvägar så har det bildats ett lager på insidan, vilket försämrar flimmerhårens funktion, som i sin tur gör att alla bakterier trillar rakt ner i lungorna. Det är alltså en kronisk inflammation i luftrören och det orsakar att man blir sjuk om och om igen. Detta skall jag nu behandla med diverse mediciner i 3 månader (långverkande mediciner). Jag kan träna och tävla obehindrat vilket är oerhört skönt. Så nu kör jag på detta och så hoppas vi på att jag inte får återkommande förkylningar nå mer. :)

Här kan ni följa med i resultaten från tävlingarna.

http://www.skimuonio.fi/fi/main_fi.php